Terug naar overzicht

Groetende buschauffeur

Geplaatst op donderdag 16 juli 2015

Deel dit bericht:

Groetende buschauffeur

Dagelijks worden er duizenden mensen vervoerd. Per trein,bus, vliegtuig. Al die reizigers stappen ergens in en worden van A naar B vervoerd.

Zo ook met bussen, en dat ligt uiteraard meer in mijn interessegebied!
Er zijn zo van die dingen in het leven die zich afspelen, eigenlijk zonder dat je er erg in hebt, maar op het moment dat je ermee te maken hebt dan zie je het opeens veel meer.

Een voorbeeld: Je koopt een nieuwe auto, laten we zeggen een zwarte Audi en je bent er dolblij mee. Je rijdt de garage uit en onderweg kijk je om je heen maar het aparte is dat je opeens veel meer Zwarte Audi's ziet rijden!!

Zo ook met buschauffeurs. Voorheen lette ik er eigenlijk niet op. Telkens als buschauffeurs elkaar passeren dan gebeurt er wat. Sommigen steken hun hele hand omhoog en zwaaien vriendelijk naar de collega, anderen steken hun vinger op, en weer anderen geven een vriendelijk hoofdknikje.

Het lijkt eigenlijk wel een beetje op motorrijders die elkaar hoffelijk groeten. En eigenlijk zodra je als buschauffeur begint met rijden dan doe je al gauw vrolijk mee en zwaai je er op los.

 

Klassieke buschauffeurs vs (ab)normale buschauffeurs

Toen ik mijn buschauffeursdiploma ging halen kreeg ik les op een grote touringcar van http://wierks.nl/   Het was een heel gevaarte met spiegels en achteruitrij camera. gelukkig kreeg ik deskundig les, zodat ik de eerste keer het rijbewijs haalde.

Maar ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat we dat groeten geleerd hebben?!

Hoe dan ook daarna moest er gereden worden bij Trouwvervoer.nl Dat was wel hele andere koek. Bussen met stuurcabine's zonder comfort, ARBO eisen wat is dat? En dan natuurlijk géén stuurbekrachtiging en dubbel klutsen! Voor mijn gevoel duurt het 2 jaar voor je redelijk geruisloos kunt schakelen op een Engelse dubbeldekker, en dan nog is iedere dag een verrassing want het is allemaal oud.

Kortom met zulke oude klassieke bussen rijden is geweldig maar heden ten dage past het bijna niet meer in het dagelijks verkeer. Als je druk bezig bent met een rotonde, zonder stuurbekrachtiging en ondertussen nog de juiste versnelling probeert op te zoeken dan denkt een automobilist nog wel eens, o daar kan ik nog net even voor. Gevolg dikke stress,.

Maar vol goede moed verder, en DAN GEBEURT HET! Daar komt de collega buschauffeur van Arriva je toegemoet. Tussen het klutsen door probeer je toch vriendelijk je hand op te steken, maar hé? Helemaal geen reactie van de andere kant. De chauffeur kijkt stuurs voor zich uit. Ach, ik heb het wellicht verkeerd gezien! Even later op de snelweg, ja hoor daar nadert een touringcar, mijn hand gaat groetend omhoog, maar weer nul op het rekest!

Dit zo een paar maanden geobserveerd, en helaas kom ik toch tot de conclusie dat er gediscrimineerd wordt. Tenminste het lijkt er verdacht veel op dat je als chauffeur van een klassieke bus niet voor vol wordt aangezien. Immers wat doe je ook in die oude rommel? Of zou ik het verkeerd zien, en worden ze verblind door de zon? Hebben ze misschien ook niet tijdens hun rijlessen de juiste gebruiken geleerd?

Oproep

Toch blijf ik proberen mijn collega's vriendelijk gedag te zeggen door mijn hand op te steken. Er is al zoveel ellende op deze wereld, en het is toch fijn om door je collega gegroet te worden met een vriendelijke knik of gebaar?!

Maar eigenlijk wil ik er iets aan toevoegen. U, jij als automobilist, fietser, wandelaar. Laten we afspreken dat zodra u één van onze klassieke bussen voorbij ziet rijden even vriendelijk de hand opsteekt, gewoon als een stukje waardering en respect dat deze mooie engelse dubbeldekkers en andere klassieke bussen liefdevol onderhouden en bestuurd worden.

Zullen we dat afspreken?

Alvast bedankt! 
David-Jan 

Deel dit bericht: